De wondere wereld van hijskranen

Waar sommigen erop uit gaan om vogels te spotten, spring ik graag in de auto naar plekken waar bijzondere hijsprojecten in bijvoorbeeld de bouw worden uitgevoerd. Het begon er simpelweg mee toen er bij mijn werk op een dag werkzaamheden nodig waren, waarvoor een gigantische kraan werd ingezet. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe er gemanoeuvreerd werd met die kraan. Vanaf dat moment zoek ik op verloren uurtjes op internet artikelen, foto’s en filmpjes op van dat soort projecten. Op een of andere manier blijft het me interesseren. Aan de ene kant is het gewoon een indrukwekkend gezicht: zo’n gigantische kraan die zware voorwerpen tilt en verplaatst. Daarnaast is het interessant om te kijken hoe ze het aanpakken, omdat het vaak complexe projecten zijn. Het zal je niet verbazen dat ik toen ik jong was het leuk vond met speelgoedwagens te spelen waar een bepaalde mechaniek in verwerkt was. Ik vond het leuk dat ik het in beweging kon zetten en kon daar eindeloos mee bezig zijn. Dus eigenlijk begon mijn interesse toen al!

Groeiende interesse

Inmiddels weet ik er het een en ander vanaf. Zo weet ik wat een telescooprupskraan is en wat het verschil is tussen een mobiele rupshijskraan en een mobiele torenkraan. Die laatste is echt een echt indrukwekkend geval. Het is een heel lang voertuig waar (in ruststand) een gigantische kraan ingeklapt op ligt. Het heeft minimaal zes wielen, maar kan er wel twaalf hebben! Om even aan te geven hoe groot de voertuigen zijn. Je kan dit soort mobiele kranen gewoon online bestellen en tweedehands kopen. Ze worden met name gebruikt bij bouwlocaties waar beperkte ruimte is. Maar er zijn dus nog meer soorten. Mobiele kranen zijn kranen die vervoerd kunnen worden op voertuigen met wielen of rupsbanden. Die laatste zitten bijvoorbeeld ook onder graafmachines en tanks: ze zijn specifiek ontwikkeld voor verplaatsing over onverhard terrein.

Verschillen moeten er zijn

Als er dus bouwwerkzaamheden zijn in de buurt ga ik dus altijd wel even een kijkje nemen. Vooral als er een hijskraan gebruikt wordt. Ik zie dan altijd meerdere mensen even stilstaan om te kijken. Het is gewoon spannend om te kijken of het allemaal goed gaat en mooi om die bewegingen te volgen. Maar ik weet heel goed dat er ook mensen zijn die er niets van begrijpen dat je hijskranen interessant vindt. Dat geldt natuurlijk wel voor meer interesses en hobby’s. Ik snap dus juist niet echt de lol van vogels spotten. Het is juist leuk dat iedereen weer over iets anders veel weet. Zo heb je elkaar nog iets te vertellen!